Mexican native varieties and plant health in the context of COVID-19: The case of Solanum lycopersicum

Hipolito Cortez-Madrigal, Rineaud Nord, Edgar Villar-Luna

Abstract


The importance of native Mexican varieties in agricultural food production is analyzed, discussed and reflected upon, particularly regarding emergency situations such as the pandemic caused by the SARS-CoV-2 virus. The main example used is the tomato, Solanum lycopersicum, comparatively with commercial varieties. Evidence is provided of the higher tolerance of native varieties to pests and diseases. When grafted onto commercial varieties, they maintained their tolerance, but also increased their yield. Before and perhaps during the pandemic, native tomato varieties have been an important food source for several marginalized communities in Mexico. The analysis suggests that the agricultural food production based on native varieties may help solve problems in the supply chain of imported agricultural inputs, while also solving the dependency on agrochemicals, fertilizers and commercial varieties, and promoting family-produced foods. A lower dependence on industrialized inputs would contribute towards self-sufficiency and food sovereignty, with nutritious and innocuous foods. In times of a pandemic, the family production model in marginalized rural settings would help reduce the mobility of people and the risk of contagion, increase food security and reduce SARS-CoV-2 risk factors due to the incidence of chronic diseases, particularly metabolic diseases.


Keywords


wild tomato; pest; diseases; SARS-CoV-2

Full Text:

PDF

References


Altieri M y Nicholls C. 2010. Diseños Agroecológicos Para Incrementar la Biodiversidad de Entomofauna Benéfica en Agroecosistemas. Primera Edición. Sociedad Científica Latinoamericana de Agroecología (SOCLA). Medellín, Colombia. 80p. Disponible en línea: https://multiversidad.es/wordpress/wp-content/uploads/2015/11/Disenos-Agroecologicos-para-incrementar-las-poblaciones-de-insectos-beneficos_.pdf

Álvarez-Hernández JC, Cortez-Madrigal H y García-Ruiz I. 2009. Exploración y caracterización de poblaciones silvestres de jitomate (Solanaceae) en tres regiones de Michoacán, México. Polibotánica 28: 139-159. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-27682009000200007

Ayala EMI, García LF y Román M de OE. 2019. La apropiación de los recursos naturales, silvestres y cultivados. Pp:70-102. In: Román M. de OE (eds.). Prácticas Agropecuarias Como Estrategias de Seguridad Alimentaria. Universidad Autónoma del Estado de Morelos. Cuernavaca Morelos, México. 210p. http://investigacion.uaem.mx/archivos/epub/practicas-agropecuarias-seguridad/practicas-agropecuarias-seguridad.pdf

Arellano RLJ, Rodríguez GE, Ron PJ, Martínez RJL, Lozoya SH, Sánchez MJJ y Lépiz IR. 2013. Evaluación de resistencia a Phytophthora infestans en poblaciones silvestres de Solanum lycopersicum var. cerasiforme. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 4:753-766. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342013000500008

Blancard D. 2012. Tomato Diseases: Identification, Biology and Control: A Colour Handbook. Second Edition. CRC Press. London. 688p.

CEPAL, N. 2020. Cómo evitar que la crisis del COVID-19 se transforme en una crisis alimentaria: acciones urgentes contra el hambre en América Latina y el Caribe. 33p. https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/45702/4/S2000393_es.pdf

Cortez-Madrigal H. 2010. Resistencia a insectos de jitomate injertado en parientes silvestres, con énfasis en Bactericera cockerelli Sulc. (Hem: Psyllidae). Bioagro 22:11-16. https://www.redalyc.org/pdf/857/85716706002.pdf

Devine GJ, Eza D, Ogusuku E y Furlong MJ. 2008. Uso de insecticidas: contexto y consecuencias ecológicas. Revista peruana de medicina experimental y Salud Pública 25: 74-100. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1726-46342008000100011&script=sci_abstract

Hawkes JG, Maxted N and Ford-Lloyd BV. 2000. The Ex situ Conservation of Plant Genetic Resources. Springer. Dordrecht, The Netherlands. 250p. https://doi.org/10.1007/978-94-011-4136-9_4

King ABS, Saunders JL. 1984. Las Plagas Invertebradas de Cultivos Anuales Alimenticios en América Central. Primera Edición. Administración de Desarrollo Extranjero. Londres. 182p.

Kogan M. 1990. La resistencia de la planta en el manejo de plagas. Pp:123-172. In: Metcalf RL y Luckman WH (Eds.). Introducción al Manejo Integrado de Plagas. Limusa. México, D.F. 710p.

Labate JA, Grandillo S, Fulton T, Muños S, Caicedo AL, Peralta I, ... Causse M. 2007. Tomato. Pp:1-125. In: Kole C (ed.). Genome Mapping and Molecular Breeding in Plants. Vol. 5. Vegetables. Springer-Verlag. Berlin Heidelberg. 480p.

Lobato-Ortiz R, Rodríguez-Guzmán E, Carrillo-Rodríguez JC, Chávez-Servia JL, Sánchez-Peña P y Aguilar-Meléndez A. 2012. Exploración, Colecta y Conservación de Recursos Genéticos de Jitomate: Avances en la Red de Jitomate. Sistema Nacional de Recursos Fitogenéticos para la Alimentación y la Agricultura (SINAREFI). Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación y Colegio de Postgraduados. Texcoco, México. 54p. https://www.researchgate.net/profile/Jose-Luis-Chavez-Servia/publication/260592634_Exploracion_colecta_y_conservacion_de_recursos_geneticos_de_jitomate_avances_en_la_Red_de_Jitomate/links/00b49531a5508c5da1000000/Exploracion-colecta-y-conservacion-de-recursos-geneticos-de-jitomate-avances-en-la-Red-de-Jitomate.pdf

Nord R, Cortez-Madrigal H, Rodríguez-Guzmán E, Villar-Luna E and Gutiérrez-Cárdenas OG. 2020. Grafting Wild Tomato Genotypes and Mexican Landraces Increases Trichome Density and Resistance Against Pests. Southwestern Entomologist 45: 649-662. https://doi.org/10.3958/059.045.0308

Pérez GM, Márquez SF, Peña LA. 1997. Mejoramiento Genético de Hortalizas. Primera Edición. Universidad Autónoma Chapingo, Chapingo, México. 380p.

Pico MB, Thompson AJ, Gisbert C, Yetisir H, Bebeli PJ. 2017. Genetic resources for rootstock breeding. Pp:22-69. In: Colla G, Perez-Alfocea F, Schwarz D (eds.). Vegetable Grafting: Principles and Practices. CABI Publishing. UK. 278p. https://doi.org/10.1079/9781780648972.0000

Robinson R A. 1996. Return to resistance: breeding crops to reduce pesticide dependence. Ag Access. Davis, CA. 480p.

Rosenthal JP, Dirzo R. 1997. Effects of life history, domestication and agronomic selection on plant defense against insects: Evidence from maizes and wild relatives. Evolutionary Ecology 11: 337-355. https://doi.org/10.1023/A:1018420504439

Salcedo S, Guzmán L. 2014. Agricultura Familiar en América Latina y el Caribe: Recomendaciones de política. Primera Edición. FAO. Santiago, Chile. 497p. Disponible en línea: http://www.fao.org/uploads/media/Family%20Agriculture%20in%20Latin%20America.pdf

Sánchez-Peña P, Oyama K, Nuñez-Farfan J, Fornoni J, Hernandez-Verdugo S, Márquez-Guzmán J, Garzon-Tiznado JA. 2006. Sources of resistance to whitefly (Bemisia spp.) in wild populations of Solanum lycopersicum var. cerasiforme (Dunal) Spooner G. J. Anderson et R. K. Jansen, in Northwestern México. Genetic Resources and Crop Evolution 53: 711-719. https://doi.org/10.1007/s10722-004-3943-9

Sarandón SJ, Flores CC. 2014. Agroecología: Bases Teóricas para el Diseño y Manejo de Agroecosistemas Sustentables. Primera Edición. Editorial de la Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. 466p. https://doi.org/10.35537/10915/37280

Seefoó LJL. 2005. ¡La Calidad es Nuestra, la Intoxicación de Usted!: Atribución de la Responsabilidad en las Intoxicaciones por Plaguicidas Agrícolas. Primera Edición. El Colegio de Michoacán AC. Zamora, Michoacán, México. 348p.

Vera-Sánchez KS, Cadena-Iniguez J, Latournerie-Moreno L, Santiaguillo-Hernández JF, Rodríguez-Contreras A, Basurto-Pena FA, Castro-Lara D, Rodríguez–Guzmán E, López-López P y Ríos-Santos E. 2016. Conservación y Utilización Sostenible de las Hortalizas Nativas de México. Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. México. 132p. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/205919/DIAGN_STICO_HORTALIZAS.pdf

World Bank. 2020. Global Economic Prospects. Washington, DC. https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/33748




DOI: http://dx.doi.org/10.18781/R.MEX.FIT.2021-19

Refbacks

  • There are currently no refbacks.